การศึกษาสารสีแดงและซิตรินินในข้าวแดงที่เตรียมจากข้าวไทย (Record no. 13423)
[ view plain ]
000 -LEADER | |
---|---|
fixed length control field | 03983nab a2200313 a 4500 |
001 - CONTROL NUMBER | |
control field | vtls000013423 |
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER | |
control field | VRT |
005 - DATE AND TIME OF LATEST TRANSACTION | |
control field | 20231003155014.0 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
fixed length control field | 121120c2012 th qr1p 0 0tha d |
022 ## - INTERNATIONAL STANDARD SERIAL NUMBER | |
International Standard Serial Number | 0125-278x |
039 #9 - LEVEL OF BIBLIOGRAPHIC CONTROL AND CODING DETAIL [OBSOLETE] | |
Level of rules in bibliographic description | 201312191403 |
Level of effort used to assign nonsubject heading access points | VLOAD |
Level of effort used to assign subject headings | 201312131520 |
Level of effort used to assign classification | artcharaporn |
Level of effort used to assign subject headings | 201211251537 |
Level of effort used to assign classification | artcharaporn |
Level of effort used to assign subject headings | 201211201404 |
Level of effort used to assign classification | artcharaporn |
-- | 201211161055 |
-- | artcharaporn |
040 ## - CATALOGING SOURCE | |
Original cataloging agency | PBRU ARIT |
041 0# - LANGUAGE CODE | |
Language code of text/sound track or separate title | tha |
Language code of summary or abstract | thaeng |
090 ## - LOCALLY ASSIGNED LC-TYPE CALL NUMBER (OCLC); LOCAL CALL NUMBER (RLIN) | |
Classification number (OCLC) (R) ; Classification number, CALL (RLIN) (NR) | INDEX |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | เอมอร ไชยโรจน์ |
9 (RLIN) | 13807 |
245 10 - TITLE STATEMENT | |
Title | การศึกษาสารสีแดงและซิตรินินในข้าวแดงที่เตรียมจากข้าวไทย |
246 31 - VARYING FORM OF TITLE | |
Title proper/short title | Study on Red Pigment and Citrinin Present in Red Yeast Rice Prepared from Thai Rice |
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC. | |
Place of publication, distribution, etc. | 2555 |
520 ## - SUMMARY, ETC. | |
Summary, etc. | งานวิจัยนี้เตรียมข้าวแดงโดยการหมักข้าวไทยชนิดต่างๆ โดยเฉพาะพันธุ์ที่รู้จักกันดีได้แก่ ข้าวเหนียว ข้าว กข6(RD6) และสันป่าตอง 1(SPT1) ข้าวเหนียวสีม่วงหรือข้าวก่ำ (Kam) รวมทั้งข้าวจ้าวหอมมะลิ(Mali 105) โดยใช้เชื้อราโมแนสคัสเพอพิวเรียส COU 001 และศึกษาผลของสารอาหารต่างๆ เช่น น้ำนมถั่วเหลืองที่เติมลงไปในการเพาะเลี้ยงเพื่อเป็นแหล่งของกรดอะมิโน จากนั้นจึงศึกษาข้าวแดงที่ได้ในแง่ของความเข้มข้นของสารสีแดง ผลที่ได้แสดงออกให้เห็นว่า สีแดงมีความเข้มข้นสูงสุดในกรณีการเพาะเลี้ยงบนข้าว กข6(RD6) เป็นเวลา 3 สัปดาห์โดยไม่เติมน้ำนมถั่วเหลือง ในทารตรงกันข้าม หากเติมน้ำนมถั่วเหลือง พบว่าสีแดงจะเข้มข้นที่สุดภายใน 2 สัปดาห์เท่านั้น ในส่วนการวิเคราะห์ปริมาณซิตรินิน พบว่าซิตรินินมีปริมาณสูงสุดเมื่อเพาะเลี้ยงบนข้าวสันป่าตอง1(SPT1) เป็นเวลา 2 สัปดาห์ ข้าวแดงที่มีซิตรินินต่ำเป็นกลุ่มข้าวเหนียวกข6(RD6) ที่เวลา 3 สัปดาห์ และเติมน้ำนมถั่วเหลือง |
546 ## - LANGUAGE NOTE | |
Language note | บทความภาษาไทย ; บทคัดย่อภาษาไทยและภาษาอังกฤษ |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ข้าวแดง |
9 (RLIN) | 13808 |
650 #4 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
Topical term or geographic name entry element | ซิตรินิน |
9 (RLIN) | 13809 |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | ปนัดดา จันทร์เนย |
9 (RLIN) | 13810 |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
Personal name | เกรียงศักดิ์ ไชยโรจน์ |
9 (RLIN) | 13811 |
710 2# - ADDED ENTRY--CORPORATE NAME | |
Corporate name or jurisdiction name as entry element | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี |
Subordinate unit | ศูนย์ส่งเสริมงานวิจัยและทรัพย์สินทางปัญญา |
9 (RLIN) | 13798 |
773 0# - HOST ITEM ENTRY | |
Title | วิจัยและพัฒนา มจธ. |
Related parts | ปีที่ 35 ฉบับที่ 1 (มกราคม - มีนาคม 2555) หน้า 43-54 |
910 ## - USER-OPTION DATA (OCLC) | |
User-option data | 201211I |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
Koha item type | Serials |
No items available.